Monday, November 17, 2008

Rasuah Umno 'guru kencing berdiri, murid kencing berlari'

Wan Nordin Wan Yaacob (analisa)

Menarik apabila membicarakan sindiran tajam bekas Presiden Umno, Tun Dr Mahathir Mohamad berhubung barah rasuah yang membelenggu pencalonan bagi pemilihan jawatan Umno mutakhir ini.

Analogi yang disandarkan Mahathir cukup tajam apabila beliau mengungkap permasalahan rasuah dalam Umno ini ibarat "Guru Kencing berdiri, murid kencing berlari'.

Beliau membiaskan sindiran kepada perihal perlakuan rasuah secara lansung atau tidak yang kononnya permah diamalkan Presiden Umno, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi tidak lama dahulu.

Mahathir mengambil kes sogokan wang yang permah diadukannya sendiri dimana wang sebanyak RM 200 diberi kepada wakil-wakil ke mesyuarat Bahagian Kubang Pasu supaya tidak mengundi beliau untuk menjadi wakil ke Mesyuarat Agung Umno 2006.

Senario rasuah dalam pemiliham Umno kali ini diakui sendiri oleh beberapa pemimpin Umno termasuk MT Umno, Dato'Seri Adnan Yaakob yang melaporkan keparahan sindrom itu melewati usia matang Umno.

Namun persoalan asas perlaku rasuah di kalangan pemimpin Umno ini pastinya mengundang ruang perbincangan samada ianya adalah warisan apabila pemimpin dilihat mengamalkan rasuah maka pengikut akan amalkannya lebih-lebih lagi.

Untuk mendapat sokongan pemimpin tertentu diperingkat bahagian kontrak bermillion diberi kepada mereka, walaupun mereka tidak punyai kebolehan untuk melaksanakan kontrak tersebut.

Umum mengetahui, mengapa pemimpin Umno termasuk di peringkat Cawangan dan Bahagian sangat teruja dan sanggup bergaduh untuk mendapatkan jawatan diperingkat tersebut.

Malah permainan wang kecil-kecilan telah mula berlaku di peringkat Bahagian tatkala Bahagian juga melihat permainan wang yang lebih besar berlaku di peringkat atasan.

Semasa pencalonan bagi jawatan-jawatan tertentu, ramai yang ingin dicalonkan mengguna wang untuk mendapat pencalonan melalui pelobi.

Setelah diketahui bahawa ada calon yang sanggup menghulur wang sogokan supaya mereka dicalonkan maka ahli-ahli dan perwakilan ke mesyuarat bahagian sudah mula meminta wang sogokan jika sokongan mereka dihendaki.

Bak kata Mahathir sendiri, amatlah jelas bahawa rasuah sudah menjadi budaya ahli-ahli Umno disemua peringkat dan apabila budaya ini dianggap sebagai sesuatu perkara biasa maka pemimpin yang akan dipilih lebih mungkin terdiri daripada mereka yang tidak bermoral.

Baginya, perasuah yang hanya ingin jadi pemimpin untuk epentingan diri dan jika senario ini berterusan maka negara akan perolehi pemimpin dan Kerajaan yang tidak bermoral, yang akan salahguna kuasa untuk kepentingan diri.

Benar kata Mahathir bahawa rasuah dikalangan ahli dan pemimpin Umno akan menjadikan parti itu tidak akan dipercayai oleh rakyat, dipandang hina dan akhirnya ditolak.

Maka perumpamaan yang digunakan tadi 'Guru Kencing Berdiri, Murid Kencing berlari' amat sesuai disamakan dalam situasi Umno di bawah pimpinan Abdullah dan Najib kini.

No comments: